Löksoppa med ostkrutonger

20130115-165320.jpg
Få saker är så allsidiga inom matlagning som lök är. Man kan ha det i köttfärssåsen, carbonaran, i salladen, på pizzan, i köttbullarna, i hamburgaren och så vidare.
Lökens smak varierar väldigt mycket beroende på hur tillagad den är, har man tålamod och steker den svagt och länge så kommer du att bli belönad.

Dagens recept är till en oerhört enkel men förädiskt god löksoppa (en stor portion)!
Till att börja med steker du två skivade lökar i en kastrull på svag till mellanhög värme, löken ska helst bli så mjuk och färgad som det bara går utan att den bränns vid. Får du ingen färg så föreslår jag att du höjer värmen en liten stund och rör om mycket. När löken har fin färg så adderas en stor näve hackad timjan, en och en halv tesked sweet chilisås och en matsked grillsås (felix har en god tomatbaserad som jag använde) för en rökig smak, grönsaksbuljong och vatten, salta och peppra till perfektion.

Till soppan serveras ostgratinerade krutonger, baguetter, brödskivor som du värmer i ugnen medan soppan kokar upp och reduceras. När soppan blivit en aning tjockare är det dags för servering och tänk på att brödet bör doppas, det är mer eller mindre ett måste!

God lycka och smaklig måltid!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s